O nebuloasă (denumire provenită din latină în care înseamnă ceaţă) este un uriaş nor de gaze interstelar (98% hidrogen, 2% alte elemente in stare gazoasă (O, C, S) şi silicaţi in formă de praf interstelar - nisip interstelar) şi praf cosmic situat în spaţiul care se întinde între stele. Părţi mai dense din nebuloase se pot strânge atât de tare încât pot da naştere la stele. Toate stelele din univers au fost născute în nebuloase. Cea mai cunoscută nebuloasă este nebuloasa din constelaţia Orion, un nor imens de gaz şi praf aflat pe cer în direcţia constelaţiei Orion. Cu ochiul liber, Nebuloasa Orion se vede ca o pată mică (mai mică decât apare Luna pe cer) strălucind slab sub stelele care formează 'centura' lui Orion. Astronomii au găsit sute de stele pe cale de formare în inima Nebuloasei Orion.
Exemple de nebuloase.
Nebuloasa Orion.
Nebuloasa NGC 604 se află într-un braţ algalaxiei M33, la distanţa de 2.7 milioane ani-lumină de Pământ. Această nebuloasă este o regiune în care se formează stele.
Nebuloasa MyCn18 este o nebuloasă planetară tânără localizată la o depărtare de aproximativ 8.000 ani-lumină. Această imagine a fost luată cu Camera2 aflată la bordul telescopului spaţial Hubble, aparţinând de NASA.Care este importanta nebuloaselor?
Importanta nebuloaselor planetare in astronomie este foarte mare pentru ca ele joaca un rol esential in evolutia chimica a galaxiilor, returnand materia in mediul interstelar dupa ce au imbogatit-o cu elementele create de stea prin nucleosinteza.
Universul este foarte bogat in hidrogen si heliu, insa stelele formeaza in nucleele lor elemente mai grele cum sunt carbonul, nitrogenul, oxigenul si calciul. La moartea stelei, aceasta arunca in spatiu elementele pe care le-a creat, schimband astfel pentru totdeauna compozitia chimica a galaxiei din care face parte.