Calatorii in spatiu

Calatorii in spatiu
Stiati ca..



Pe parcursul a 24 de ore veti putea vedea rasaritul de 16 ori. Ciclul normal noapte/zi cu care suntem obisnuiti, se transforma in spatiu intr-o suita de apusuri si rasarituri de soare, ce au o frecventa de 90 min. Astronautii folosesc insa acelasi program de lucru ca si pe Pamant, primind apeluri de desteptare direct de la Centrul de Control.

Telescopul Hubble

Telescopul Hubble

Telescopul Hubble este plasat pe orbita in jurul Pamantului, si este numit astfel dupa astronomul Edwin Hubble. Este primul telescop spatial din lume, fiind lansat in 1990. Inca de la lansarea lui, Hubble a devenit probabil cel mai important instrument al astronomilor. Pozitionat in afara atmosferei terestre, imaginile nu sunt perturbate de catre turbulentele atmosferice. In acest fel, Hubble poate capta informatii si in spectrul ultraviolet, ale carui lungimi de unda sunt in mod normal puternic atenuate de catre stratul de ozon al Pamantului.
Datorita unei camere fotografice cu camp foarte larg, furnizeaza cele mai detaliate imagini in lumina vizibila realizate vreodata.
Istoria lui Hubble a inceput in 1946, cand astronomul Lyman Spitzer a scris un referat intitulat “Avantajele astronomice ale unui telescop pe orbita, in afara atmosferei terestre” insa datorita problemelor tehnice si financiare, realizarea sa a fost amanata. In 1990, imediat dupa lansare, s-a descoperit ca oglinda lui principala suferea de o aberatie de sfericitate, compromitand astfel capacitatile telescopului.
Mai tarziu, in 1993, dupa o misiune de intretinere, telescopul a atins calitatile preconizate in proiect. Astazi, Hubble este vital atat pentru astronomie cat si pentru publicul larg.
Telescopul Hubble face parte din programul NASA Great Observatoriesc, alaturi de Observatorul Compton pentru raze Gamma, Observatorul Chandra pentru raze X si telescopul spatial Spitzer. Hubble este rezultatul unei colaborari intre NASA si ESA (Agentia Spatiala Europeana).
Hubble nu doar ca a fost primul telescop spatial, dar a fost si primul telescop conceput pentru a fi intretinut in spatiu de catre astronauti. Astronautii au executat mai multe misiuni de intretinere, prima dintre ele avand loc in 1993. Ulterior, alte misiuni au adus diverse imbunatatiri telescopului, adaugand noi instrumente.
Unul din avantajele unui telescop spatial este ca rezolutia unghiulara va fi limitata doar de difractie, nu si de turbulentele atmosferice de pe Pamant ce dau efectul de sclipire a stelelor. Un alt avantaj este ca un telescop spatial poate realiza observatii si pe lungimi de unda din spectrele infrarosu si ultraviolet, ce sunt puternic absorbite de atmosfera terestra.